Det finns flera sätt att finansiera ett bilinköp. Det kan exempelvis ske genom att sälja tidigare bil, höja bolånet, teckna privatlån eller välja billån med restvärde. De olika vägarna har sina fördelar och nackdelar och det viktigaste är att man alltid jämför olika alternativ och långivare för att hitta bästa lösningen utifrån behov.
Ansök om billån
De två vanligaste sätten att låna till bil är genom ett privatlån eller ett billån med restvärde (se punkten nedan). De flesta kreditgivare erbjuder idag ansökan via internet vilket är mycket smidigt tack vare identifiering med BankID eller Mobilt BankID.
Lånen har generellt individuell ränta vilket därmed innebär att räntan avgörs efter att en låneansökan genomförts. Däremot är aldrig ansökan bindande vilket betyder att man kan ansöka hos flera aktörer för att lättare hitta ett billigt alternativ. En sak som skiljer låneformerna åt är däremot att billånet kräver kontantinsats på minst 20%. Det behövs inte om ett privatlån tecknas för att finansiera inköpet.
Varje månad betalas sedan lånet tillbaka med amortering och ränta. Hur lång amorteringstid som erbjuds beror på vilken låneform som väljs, belopp samt låntagarens personliga ekonomi.
Finansiering med privatlån
Många väljer idag att istället för att sätta bilen som säkerhet för lånet låna helt utan säkerhet.
Även om denna typ av billån har sina fördelar, som att långivaren inte kan ha åsikter om vilken bil du ska köpa så finns det även fallgropar.
Många bilköpare tecknar billån till en hög ränta, vilket gör att bilens kostnad blir betydligt större.
Tips! På Låneguiden.se kan du jämföra billån hos flera långivare för att hitta den lägsta räntan.
För att undvika ett dyrt bilköp är det därför viktigt att jämföra långivarna och försöka utläsa vilken ränta du borde betala för ditt bilköp. Om du själv ser över utbudet av långivare så minskar risken för ett dåligt lån avsevärt.
Billån med restvärde
Att teckna ett billån med restvärde innebär att bilen sätts som säkerhet för lånet. Dessa lån erbjuds främst av bilhandlare vid köp av ny bil och är relativt ovanliga hos banker och kreditföretag. Det finns framförallt en fördel med att välja denna låneform, räntan.
Så fort som det finns en säkerhet för ett lån kan långivaren sänka räntan. Det klassas helt enkelt som säkrare att lånet blir återbetalt vilket minskar risken och därmed sänker räntenivån.
Var däremot vaksam på vilka villkor som gäller för dessa lån. Exempelvis är det vanligt att hela lånet måste vara amorterat innan bilen blivit 10 eller 12 år samt att lånet måste lösas direkt om bilen säljs. Med denna låneform krävs även kontantinsats. Det kan även vara svårt att få ett billån med restvärde vid köp av begagnad bil, kolla därför alltid lånevillkoren innan du genomför en affär.
Finansiera bilen kontant
Att finansiera bilen med helt egna medel är för de allra flesta den bästa vägen att gå. Den uppenbara fördelen av att inte betala någon ränta till en långivare väger tungt för de allra flesta.
Tyvärr är det dock få svenskar som har råd att betala sitt bilköp kontant, särskilt då många av olika anledningar köper nya bilmodeller där priset oftast är långt över 100 000 kr.
Tänk på! Även om de allra flesta föredrar att köpa bilen kontant är det få svenskar som har råd att lägga ut så stora summor.
För den som planerar att finansiera bilköpet helt själv är det även viktigt att vara säker på att man tillräckligt sparat kapital för att hantera oväntade utgifter.
Att lägga alla sina besparingar på ett bilköp kan snabbt bli ett dåligt beslut om du tvingas låna för att göra nödvändiga renoveringar i hemmet eller om det bli fel på bilen.